Uw vraag direct beantwoorden : 030-7600700

Menu Hide

Opdracht direct aanmelden

Centraal lab, 24 maart 2015 – De harde schijf van je computer of laptop kan heel wat persoonlijke informatie bevatten. Het zou dus niet leuk zijn moest deze in de verkeerde handen vallen.

De redactie van Radio2 vroeg zich dit ook af. Daarom heeft de redactie van Radio2 verschillende manieren getest om een harde schijf te vernietigen. Na elke test werd de harde schijf naar ons laboratorium opgestuurd en probeerden wij (Stellar Data Recovery) om de gegevens uit te lezen. Dit zijn onze resultaten:

Hoe wis je een harde schijf? Stellar test 6 methoden.

Welke data overleven de test?

PS: voor elke test werd een andere harde schijf gebruikt.

Methode 1: water

Kan je een harde schijf wissen door ze onder te dompelen in water? Je buikgevoel zegt misschien van wel, omdat water en elektronica niet goed samengaan. Nochtans is dit niet het geval. Hoewel het toestel niet meer bruikbaar is in een computer, kunnen we toch de gegevens uitlezen. Dit is dus geen goede manier om de inhoud te wissen.

data wissen met water?

Water

Methode 2: vuur

Water heeft gefaald, tijd om het met vuur te proberen. We overgoten de harde schijf met benzine en staken deze in brand. Wanneer het vuur gedoofd was, probeerden we in het laboratorium de gegevens op de harde schijf te lezen. Verrassend genoeg is dit gelukt. Een groot deel van de data was leesbaar. De platters moeten namelijk gedurende lange tijd aan hoge temperaturen blootgesteld worden om er zeker van te zijn dat ze niet meer leesbaar zijn.

data vernietigen door de harde schijf te verbranden

Vuur

Methode 3: Magneten

We leggen een aantal sterke magneten op de harde schijf om te testen of ze daarna nog leesbaar is. In het laboratorium blijkt dat de gegevens nog steeds beschikbaar zijn.

Een harde schijf wissen met magneten is in principe wel mogelijk. Maar de klassieke huis-en-tuin magneten zijn niet sterk genoeg om dit te doen. Om de data daadwerkelijk te wissen, is een veel groter exemplaar nodig.

data vernietigen door de harde schijf te verbranden

Magneten

Methode 4: Met de auto overrijden

Tijd voor het zwaardere werk. We nemen onze wagen, die ruim 1 ton weegt, en rijden over de harde schijf. Dat gewicht moet voldoende zijn om de gegevens onleesbaar te maken, toch?

In het Stellar Data Recovery labo gaan de experts aan de slag met de harde schijf. Het verdict? De gegevens kunnen nog steeds uitgelezen worden. Deze ‘wismethode’ was dus niet succesvol.

data wissen door met de auto over de harde schijf heen te rijden

Auto

Methode 5: Doorboren

Desperate times call for desperate measures. We schakelen een versnelling hoger en proberen deze keer om met behulp van een boor in ons opzet te slagen. De harde schijf wordt gemonteerd op een werkbank en met een boor (diameter 10 mm) maken we een mooi gat.

Helaas is ook deze methode niet goed genoeg om onze gegevens te beschermen. De data op delen van de harde schijf waar niet geboord werd, zijn nog steeds leesbaar.

data wissen door de harde schijf te doorboren

Doorboren

Methode 6: Hoge val

Valschade betekent vaak het einde van een smartphone of tablet. Maar geldt dat ook voor harde schijven? We beklommen de VRT-toren in Brussel en lieten onze harde schijf 89 meter naar beneden vallen. Eens we de brokstukken bijeengeraapt hadden, gingen we terug naar het labo om alles te analyseren.

Een harde schijf blijkt sterker dan gedacht. Hoewel het toestel niet meer bruikbaar is in een computer, kunnen de gegevens nog steeds gerecupereerd worden. Een hoge val is dus niet voldoende om alle data te vernietigen.

data vernietigen door de harde schijf van een grote hoogte te laten vallen

hoge val

Call Me