Uw vraag direct beantwoorden : 030-7600700

Menu Hide

Opdracht direct aanmelden

Research case RAID 5 :

In deze blogs presenteert Stellar enkele interessante R&D-cases van het Stellar RAID Lab. Met de analyse van deze gevallen willen we uitleggen hoe het RAID 5-systeem werkt en wat de gevolgen zijn van een natuurlijk geïnduceerde overspanning.

Kortstondige spanningsveranderingen kunnen werkelijk verwoestende gevolgen hebben voor de RAID-media. Maar niet alleen stroomstoringen zijn gevaarlijk. Natuurlijke bronnen van overspanning veroorzaken ook schade in de miljoenen per jaar (bron: Heise / GDV). Blikseminslagen veroorzaken duizenden huis- en bosbranden per jaar. Zelfs de meest moderne bliksembeveiligings- en bliksemafleidersystemen kunnen deze directe schade, bijvoorbeeld aan de RAID, niet voorkomen. Maar vooral de indirecte schade is veel pijnlijker. Elektromagnetische inductie kan over kilometers kabel worden getransporteerd en kan leiden tot piekstroomschade aan uw opslagapparaat en RAID (bron: Wikipedia / Wissen.de). Niet voor niets meldt de GDV verzekeringsschade in het driecijferige miljoenenbereik, die jaarlijks door blikseminslag wordt veroorzaakt (bron: GDV).

In dit geval is het ook een kwestie van gegevensverlies op een RAID 5-server. Het RAID 5-systeem is veruit het snelste en vooral het meest veilige RAID-systeem. Het heeft dit kenmerk te danken aan de structuur en het type van de opslag. Bij RAID 5 worden de gegevens volgens de pariteitsprocedure op verschillende harde schijven geschreven en geback-upt. Als een van de harde schijven uitvalt, is het herstel van de gegevens dus minder complex dan bijvoorbeeld bij RAID 0, waar de bestandsblokken in een rits over twee of meer harde schijven zijn verdeeld (bron: chip). Maar wat gebeurt er als meerdere harde schijven van een RAID 5-systeem uitvallen?

R&D-verslag

Probleemomschrijving: dit is een RAID 5-server met 4 harde schijven. Een paar maanden eerder waren 2 van de 4 schijven tegelijkertijd beschadigd en daardoor gestopt met werken. Als gevolg daarvan werd een andere harde schijf beschadigd, waarschijnlijk door een blikseminslag in de buurt.

Als gevolg daarvan – als gevolg van elektromagnetische inductie en eerdere schade, was slechts één op de vier geïnstalleerde harde schijven nog in werking. De klant had dus geen toegang meer tot de gegevens.

Technische problemen: de “controller” van de RAID-server kan te veel beschadigd zijn door de overspanning. Het Stellar Lab-team is toch begonnen met het reconstrueren van de datastructuur. Dit was alleen mogelijk door de pariteitsregels van het RAID 5-systeem.

Uitdaging: de grote uitdaging was in dit geval duidelijk de complexiteit van het controller-algoritme. De combinatie van een verstrengelde datastructuur, een zwaar beschadigde controller en een ¾ defect maakte het voor onze internationale dataherstel experts moeilijk om een oplossing te vinden voor het probleem.

Oplossing: eerst werden alle 4 de harde schijven van het RAID-systeem gekloond en werd hun datastructuur tot in detail geanalyseerd. Als gevolg van de analyse konden mogelijke algoritmes voor de eerste systeempartitie worden gedefinieerd. Helaas waren conventionele partitionerings- en reconstructieprocedures hier niet van toepassing vanwege het ongebruikelijke algoritme en de zwaar beschadigde datastructuur.

In principe kan worden aangenomen dat in het geval van een primaire uitval van 2 harde schijven in een 4 disk RAID, het systeem geen functie meer zou moeten hebben. De verdere uitval door elektromagnetische inductie (blikseminslag), de extra gecompliceerde toegang tot de RAID-controller en dus tot de datastructuren.

Resultaat: het Stellar Lab-team is erin geslaagd om het RAID-systeem in de zogenaamde “degraded mode” (beperkte bedrijfstoestand) te brengen. Helaas hebben deze inspanningen niet geleid tot een volledige redding van de inhoud.

Stellar raadt daarom aan om in alle gevallen van schade, en zelfs gedeeltelijke schade, onmiddellijk de RAID data recovery specialist te raadplegen. Zoals in dit geval te zien is, speelt de tijd een belangrijke rol. De gegevens van dit RAID-systeem hadden door onze data recovery-deskundigen gemakkelijk kunnen worden gerecupereerd als de zaak eerder was gemeld.

Auteur: Sylvia Haensel

Sylvia-Haensel

Sylvia Haensel is sinds februari 2020 Head International Partner Manager van Stellar® Data Recovery Europe. Sylvia is verantwoordelijk voor de ondersteuning en verdere uitbreiding van de Europese partnernetwerken. Sylvia heeft eerder in verschillende sectoren gewerkt als business developer en in managementfuncties bij banken, start-ups en T-Systems. Sylvia studeerde aan het Conservatoire National des Arts et Métiers in Parijs en was de beste student van haar jaar tijdens het behalen van de MBA.

76% van de mensen vond dit kennisbank nuttig
Call Me