Uw vraag direct beantwoorden : 030-7600700

Menu Hide

Opdracht direct aanmelden

DIT Data Recovery staat voor ′Do-it-Together′ Data Recovery. DIT Data Recovery is een methode die door Stellar Data Recovery is gelanceerd in januari 2015. De methode is gebaseerd op twee principes: gereduceerde downtime gecombineerd met een minimaal risico op verder dataverlies. Bij DIT Data Recovery wordt gebruikgemaakt van de Reduced Down Time Procedure (RDTP) van Stellar.

Eén van de belangrijkste basisprincipes bij professionele data recovery is dat een engineer nooit een recovery operatie direct op de originele datadrager uitvoert. De data recovery wordt feitelijk altijd uitgevoerd op een clone (een sector-by-sector kopie) van de originele datadrager. Dit is een belangrijke veiligheidsmaatregel om verder dataverlies te voorkomen zowel bij fysieke schade als bij logische schade.

Lees hierover verder in de Kennisbank: Waarom maakt een data recovery engineer een clone?

Het maken van een clone bij logische schade en bij fysieke schade

Bij logische schade is het maken van een clone een betrekkelijk recht-toe-recht-aan proces dat met generalistische IT kennis uitgevoerd kan worden. Afhankelijk van de capaciteit van de te clonen datadragers en de capaciteit van de apparatuur waarmee de clone wordt gemaakt kan dit cloneproces enkele uren tot meerdere dagen duren. Hoewel het proces technisch niet al te moeilijk is kan er nog steeds veel fout gaan bij de settings. Het zal bijvoorbeeld niet de eerste keer zijn dat de source en de target per ongeluk in de hectiek verwisseld worden met alle rampzalige gevolgen van dien. Ook de duur van het proces wordt nogal eens onderschat. Daarom is begeleiding door een data recovery engineer wenselijk.

Bij fysieke schade is het maken van een clone geen eenvoudig proces. Hiervoor is specialistische kennis vereist en heel vaak ook een gecontroleerde stofvrije omgeving (data recovery lab). De datadrager is immers beschadigd en niet meer leesbaar. Afhankelijk van de ernst van de beschadiging kan het cloneproces enkele uren tot meerdere dagen duren.

Overzicht van de gebruikte processen

Standaard Data Recovery Proces Tijd Reduced Down Time Procedure (RDTP) Tijd DIT Data Recovery Tijd
Verzenden van datadrager naar Stellar met koerier 3 uur Verzenden van datadrager naar Stellar met koerier 3 uur Maken van een image van de RAID configuratie A
Maken van de clone bij Stellar B Maken van de clone bij Stellar B Verzenden van de image naar Stellar 3 uur
Uitvoeren van de data recovery C Terugzenden van de datadrager naar klant 3 uur    
Terugzenden van de datadrager en de gerecoverde data naar de klant 3 uur        

DIT Data Recovery procedure

Alvorens met DIT te starten is er contact tussen de klant en de data recovery engineers van Stellar. Samen wordt geinventariseerd welke procedure adequaat is, de meeste snelheid (TAT) en het minste risico oplevert en de grootste veiligheid garandeert. De engineers van Stellar begeleiden de klant via een secured remote connection bij het correct en veilig maken van de image.

Voorbeeldsituaties waarin RDTp of DIT leiden tot gereduceerde downtime

  • Als de server nog werkt maar sommige belangrijke data verloren zijn geraakt.
  • Als een gebruiker van een PC data verloren heeft en hij zo snel mogelijk weer door wil werken vanaf de originele datadrager. De totale interuptietijd kan aanzienlijk worden verkort en de kans dat de datarecovery succesvol is wordt vergroot.

Voorbeelden waarin DIT niet kan, of niet wordt aanbevolen

  • Bij een fysieke crash van een van de harde schijven.
  • Bij een malconfiguratie van het RAID systeem bijvoorbeeld een foutief uitgevoerde rebuild.

Versleuteling van data mogelijk

Bij DIT kan de data versleuteld naar het lab van Stellar getransporteerd worden. Ook op de terugweg naar de klant kan de data versleuteld worden. Dit is voor sommige bedrijven een extra geruststelling en soms zelfs een harde eis. Bijvoorbeeld als de originele datadragers het bedrijf niet mogen verlaten. Dit maakt DIT een aantrekkelijke optie.

Do it Together – dus neem contact op!

Neem bij dataverlies altijd zo snel mogelijk contact op met de engineers van Stellar Data Recovery om met hen de meest geschikte methode van data recovery te bespreken. Ga niet eerst zelf sleutelen aan een ontspoorde RAID of alvast een image in elkaar knutselen. Het proces heet niet voor niets ′samendoen′ en dit doen wij om het uiteindelijke resultaat te optimaliseren. Of het nu het standaard proces is, RDTp of DIT; het doel is om met zo weinig mogelijk risico zo snel mogelijk weer up-and-running te zijn.

76% van de mensen vond dit kennisbank nuttig
Call Me