Home Hide

Grijze markt voor harde schijven in trek door overstromingen Thailand

Utrecht, 27 december 2011 – De overstromingen in Thailand hebben ervoor gezorgd dat computerfabrikanten hun toevlucht zoeken op de grijze markt van harde schijven. Door deze overstromingen in oktober en november van dit jaar stagneert de productie in de fabrieken en zijn HDD’s momenteel schaars. Door de schaarste stijgt de prijs van de HDD’s aanzienlijk en fabrikanten zoeken hun heil op de grijze markt. Stellar Data Recovery vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. De kwaliteit van veel producten, pc’s, laptops en goedkopere servers, is hierdoor mogelijk minder gewaarborgd. “Wij zullen zeker in de gaten houden of wij een toename gaan zien van dit soort ‘grijze’ HDD’s in onze praktijk”, stelt Kees Jan Meerman van Stellar Data Recovery.

Overstromingen in Thailand hebben de markten een gevoelige tik gegeven. Zo ook de markt in HDD’s. Fabrieken in Thailand zijn gesloten en de productie van HDD’s is wekenlang deels stilgelegd, terwijl de vraag gewoon aanhoudt. De prijzen van de HDD’s zijn inmiddels fors gestegen en men verwacht geen prijsdaling voor de komende maanden. De HDD’s die na de overstromingen nog wel beschikbaar zijn, worden gereserveerd voor de zogenaamde high-end producten. Dat zijn de producten uit het duurdere corporate segment. Maar de huidige beschikbare hoeveelheid kwalitatief goede HDD’s is lang niet genoeg om de gehele markt te voorzien.

Waarom is deze ontwikkeling gevaarlijk?

Bij gebrek aan kwalitatief goede HDD’s gaan computerfabrikanten – om toch aan die vraag te voldoen – op zoek naar andere markten en inkoopkanalen. Hierdoor lijkt de grijze markt ineens een aardig alternatief. Stellar Data Recovery bekijkt deze ontwikkeling met argusogen. Simpelweg omdat HDD’s uit het grijze circuit eerder uitval vertonen omdat ze waarschijnlijk niet de noodzakelijke kwaliteitscontroles hebben doorstaan. Stellar Data Recovery is normaal gesproken in staat verloren gewaande data terug te halen, ook bij “grijze” HDD’s. Maar de toename van data loss en downtime door lagere kwaliteit HDD’s zal in de toekomst menig ondernemer duperen

De Engelse kwaliteitskrant The Guardian citeert enkele industriële bronnen: “It could take between nine months and two years for hard drive production to return to normal, industry sources suggested.” Bronnen gaan er dus vanuit dat het minimaal negen maanden tot twee jaar zal duren gaan duren, voordat de productie van harde schijven weer op het normale niveau is.

Stellar Data Recovery

Stellar levert een breed scala aan dataherstelsoftware en -diensten. Stellar heeft laboratoria in Europa, de Verenigde Staten en Azië en beschikt over meer dan 100 R&D-professionals en data recovery experts, diverse CLASS 100 Clean Rooms en de meest uitgebreide suite data recovery software ter wereld. Stellar biedt complete data recovery oplossingen in alle gevallen van dataverlies en bekleedt een top 5-positie wereldwijd in de recoverybranche.

Voor uitgebreide informatie over de toename van de grijze markt voor HDD’s kan contact worden opgenomen met:

Stellar Data Recovery
Chief Operations Officer – Kees Jan Meerman
Zonnebaan 39
3542 EB Utrecht
Nederland
Tel 0031 (0)30 7600 701
Fax 0031 (0)30 7600 709
Email: info@stellar.nl

Wij zijn er om u te helpen...