Uw vraag direct beantwoorden : 030-7600700

Menu Hide

Opdracht direct aanmelden

Door het warme weer zijn er in de zomer heel wat onweders. Dit brengt niet alleen wateroverlast, hagelstormen en andere schade met zich mee, het kan ook op IT-vlak voor problemen zorgen. Denk maar aan de vele harde schijven die jaarlijks kapot gaan door blikseminslagen. Heeft de bliksem ook uw harde schijf kapot gemaakt? Lees dan snel dit artikel.

Eerste hulp na een blikseminslag

Bliksemschade aan uw (externe) harde schijf of computer? Volg dan onderstaande stappen:

1.    Harde schijf kapot: zet het toestel niet meer aan

Haal de desktop of laptop uit het stopcontact en zet deze niet meer aan. De kans is immers groot dat het toestel niet meer opstart. Bovendien is het best om dit niet te testen, omdat er extra schade kan ontstaan.

2.    Contacteer Stellar Data Recovery

In veel gevallen blijft de bliksemschade aan een harde schijf beperkt tot de printplaat. Er is dus nog hoop. Daarom neemt u best contact op met Stellar Data Recovery via het nummer +32 (0)2-808 9025 of via onze contactpagina. Wij kunnen de gegevens op de beschadigde harde schijf uitlezen en recupereren (het zogenaamde harddisk recovery).

3.    U ontvangt de gerecupereerde gegevens

Van zodra het data recovery proces van uw harde schijf met bliksemschade voltooid is, bezorgen wij u alle herstelde gegevens. Om uw documenten, foto’s, video’s en andere bestanden te beschermen, kan u misschien onderstaande maatregelen treffen.

Voorkomen is beter dan genezen

Een harde schijf kapot door bliksemschade is geen leuke ervaring. Daarom raden we aan om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen.

  • Investeer in een goede stekkerdoos met overspanningsbeveiliging. Deze zal uw apparaten beschermen tegen overspanningen door bliksems en andere oorzaken.
  • Preventief uw toestellen uit het stopcontact halen tijdens een onweer is ook een goed idee.
  • Maak regelmatig een back-up om uw belangrijke bestanden tegen dataverlies te beschermen.
  • Sluit een brandverzekering af. Blikseminslagen kunnen voor kortsluitingen zorgen, die branden kunnen veroorzaken. Het is dus een goed idee om u te verzekeren tegen deze risico’s.

Overspanning vs stroomuitvallen

We spreken van overspanning wanneer een toestel meer spanning krijgt dan voorzien. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een blikseminslag. Daarnaast zijn er ook stroomuitvallen. Dit is een onbedoelde onderbreking van de stroomvoorziening door een kortsluiting, schade aan het elektriciteitsnet of het uitvallen van de bron.

Ook stroomuitvallen kunnen voor schade aan harde schijven zorgen. Ze zorgen namelijk voor het onverwachts uitvallen van een computer of laptop. Het plotseling verliezen van elektriciteit kan belangrijke processen onderbreken en schade aan bestanden en programma’s toebrengen.

Daarnaast verkleinen stroomuitvallen de levensduur van een harde schijf. Bij het wegvallen van de stroom gaat de lees- en schrijfkop naar haar rustpositie, wat op termijn voor een ‘head crash’ kan zorgen. Het belang van een stabiele elektriciteitsvoorziening mag dus niet onderschat worden.

76% van de mensen vond dit kennisbank nuttig
Call Me