Uw vraag direct beantwoorden : 030-7600700

Menu Hide

Opdracht direct aanmelden

Centraal lab, 19 januari 2016. Hier volgt het relaas van een bijzonder staaltje van ‘harde schijf repareren’. Natuurlijk kennen we allemaal nog de grammofoonplaat. Een ronddraaiende schijf met een lange spiraalvormige groef. Door die groef werd dan via een arm een kleine naald gesleept. Als er stof op de plaat kwam dan hoorde je, als je naar de muziek aan het luisteren was, tikkende geluiden. De stofdeeltjes kon je er met een zacht antistatisch doekje, met de groeven mee (!), weer netjes afvegen.

Waargebeurd: harde schijf repareren op de keukentafel

Tegenwoordig is er dan de harde schijf. Als de harde schijf gaat tikken maak je hem even open op de keukentafel en veeg je er het stof af. Dekseltje weer dicht en draaien maar weer. Dat is althans wat één van onze klanten dacht toen zijn harde schijf tikkende geluiden maakte en niet meer door de pc herkend werd en hij op deze eenvoudige manier zijn harde schijf wilde repareren.

Tikkende harde schijf repareren. Het is geen langspeelplaat.

Een tikkende harde schijf vol met stof. Klik voor een vergroting.

Harde schijf los in de jaszak

Na veel vegen en poetsen was het probleem echter niet opgelost. Dan maar naar Stellar gebeld om de schijf even langs te komen brengen bij het lab in Utrecht om deze te laten repareren. Eenmaal bij ons haalde de klant alsof het gewoonste zaak van de wereld was de losse harde schijf uit de zak van zijn winterjas, nog steeds zonder deksel! Onze medewerkers hadden zoiets nog nooit meegemaakt.

stofdeeltjes op een geopende harde schijf

stofdeeltjes op de harde schijf

Spoedeisende hulp!

Natuurlijk de schijf direct in ontvangst genomen en naar de spoedeisende hulp gebracht. Na een grondige reinigingskuur in de cleanroom en een nieuwe koppenset kon gelukkig alle data van de harde schijf gered en op een nieuwe datadrager gezet worden.

De plaatjes laten goed zien hoeveel stofdeeltjes wij produceren als we stilstaan (100.000 stofdeeltjes per minuut), als we langszaam lopen (5.000.000 stofdeeltjes per minuut) tot aan springen, dan strooien wij 100 miljoen stofdeeltjes per minuut in het rond. Ook kun je goed zien hoe moeilijk het is om een harde schijf te repareren. Ieder van die stofdeeltjes kan namelijk al een headcrash veroorzaken en grote schade aan de snel draaiende platters teweegbrengen.

People activity Rate of Particle Production per hour (0,3 microns and larger)
Motionless (standing or seated) 100.000
Walking about 2 mph 5.000.000
Walking about 3 mph 7.000.000
Walking about 5 mph 10.000.000
Horse Play 100.000.000
het repareren van een harde schijf

De lees/schrijfkoppen van een harde schijf zweven boven de oppervlakte van de platter op een afstand van 5.000 keer kleiner dan de diameter van een menselijke haar. je kunt het vergelijken met een verkeersvliegtuig dat 10 centimeter boven de grond vliegt.

Eind goed, al goed.

Eind goed al goed, de harde schijf werd gerepareerd en alle data teruggehaald. Maar het scheelde niet veel of de eigenaar had zijn data nooit meer teruggezien.

Ons advies:

Harde schijf repareren? Een HDD is geen LP. Schroef een HDD nooit zelf open. Een harde schijf mag alleen maar gerepareerd worden door professionals in de gecontroleerde omgeving van een data recovery cleanroom.

Auteur: Kees Jan Meerman

Kees Jan Meerman

Kees Jan Meerman is sinds 2009 Managing Director van Stellar® Data Recovery Europe. Kees Jan is verantwoordelijk voor de groei van de In-Lab Data Recovery Service activiteiten en voor de verdere uitbreiding van het Europese partnernetwerk. Kees Jan heeft eerder gewerkt in diverse bestuurs-, management- en consultancy functies bij onder andere Pon's Automobielhandel, VWE bureau voor voertuigdocumentatie en Iris Investment Support Services. Kees Jan studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

76% van de mensen vond dit data recovery blog nuttig
Call Me