Uw vraag direct beantwoorden : 030-7600700

Menu Hide

Aanmelden gegevensdrager

Samenvatting: Als u in het bezit bent van een harde schijf, dan zijn problemen met de werking u zeker niet vreemd. Het is niet ongewoon dat harde schijven problemen ontwikkelen die uiteindelijk leiden tot dataverlies. Als u een beschadigde harde schijf probeert te openen, krijgt u foutmeldingen zoals "Het bestand of de map is beschadigd en onleesbaar". De schijf kan als RAW verschijnen in Windows Schijfbeheer, of hij kan niet opstarten (als hij intern is). En omdat wij zelf data bezitten, weten wij hoe frustrerend dit kan zijn.
Om uw probleem op te lossen, vindt u in deze blog een volledige handleiding voor het herstellen van data van een beschadigde harde schijf.

Waarom is uw harde schijf beschadigd?

Als u het probleem tot op de bodem uitzoekt, kunt u het oplossen. U vraagt zich misschien af wat de oorzaak is van een beschadigde harde schijf. Het defect raken van een harde schijf kan de volgende oorzaken hebben.

 • Elektronische onderbrekingen: Een enorme stroomstoot of plotselinge stroomuitval kan uw harde schijf beschadigen. Dit kunt u herkennen aan een startfout.
 • Indringing door een virus: Virussen zijn kwaadaardige codes die het bestandssysteem op uw harde schijf beschadigen.
 • Beschadigde master boot record (MBR): Als de bootsector (de harde schijfsector die de MBR bevat) van uw interne harde schijf corrupt raakt, is de harde schijf beschadigd en kan deze niet meer opstarten of het besturingssysteem (OS) laden.
 • Menselijke fouten: Een gemakkelijke verkeerde handeling, zoals het installeren van het verkeerde besturingssysteem, kan uw harde schijf beschadigen. U moet daarom heel voorzichtig zijn wanneer u met harde schijven of andere media apparaten werkt.
 • Slechte sectoren: Een harde schijf heeft miljoenen sectoren waarin data wordt opgeslagen. Soms raken de sectoren beschadigd (slechte sectoren), wat betekent dat u data in die sector kunt lezen of schrijven. Te veel slechte sectoren beschadigen de harde schijf.
 • Leeftijd en gebruik: Als een harde schijf lange tijd wordt gebruikt, gaat hij achteruit en kan hij beschadigd raken.
 • Onveilige verwijdering (indien extern): Onveilige verwijdering van externe harde schijven uit het systeem kan ook tot schade leiden.

U kent nu de redenen voor een beschadigde harde schijf. Als u data wilt herstellen die verloren zijn gegaan door schade aan de schijf, volg dan de methoden die in dit artikel worden genoemd.

Hoe data herstellen van een beschadigde harde schijf

U hoeft zich niet langer af te vragen hoe u data van corrupte harde schijven kunt herstellen. Wij hebben X eenvoudige oplossingen voor u. Lees verder om alles te leren over data recovery van beschadigde harde schijven.

Methode 1: SFC-scan uitvoeren

Als u data bent kwijtgeraakt van een interne harde schijf omdat deze door schade niet meer kan opstarten, kunt u de System File Checker (SFC) gebruiken. Dit is een opdrachtregelhulpprogramma van Windows dat u kunt gebruiken om beschadigde Windows systeembestanden te herstellen en de data terug te zetten.

Volg de onderstaande stappen om dit te doen:

 • Druk op de aan/uit-knop om uw Windows systeem in te schakelen.
 • Zodra u het logo van de fabrikant ziet, schakelt u uw systeem uit door nogmaals op de aan/uit-knop te drukken.
 • Herhaal dit proces 3 keer
 • Schakel het systeem voor de 4e keer in en laat het deze keer volledig opladen
 • Het scherm "Een optie selecteren" wordt dan geopend.
 • Ga op dit scherm als volgt te werk:

Klik op Problemen oplossen > Geavanceerde opties > Opdrachtprompt

Hiermee wordt het venster Opdrachtprompt geopend.

[OPMERKING]: Als uw systeem opstartbaar is, maar uw bestanden verloren zijn gegaan door beschadiging van de harde schijf, hoeft u de bovenstaande stappen niet te volgen om Opdrachtprompt te starten. In plaats daarvan kunt u de opdrachtprompt starten door cmd in het tekstvak linksonder op uw bureaublad te typen. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de opdrachtprompt en selecteer Als administrator uitvoeren om het opdrachtpromptvenster te starten.

 • Voordat u SFC Scan uitvoert, voert u de opdracht DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth in en drukt u op Enter.
 • De bovenstaande stap is van toepassing op Windows 11, 10, 8.1 of 8 (deze stap is niet vereist voor andere Windows versies).
 • Voer nu SFC / scan now in en druk op de Enter-toets.

[OPMERKING]: Sluit het promptvenster niet totdat de controle 100% is voltooid. Na dit proces kunt u de resultaten van de scan zien. Als u een externe harde schijf gebruikt, werkt deze methode mogelijk niet voor u. Om een externe harde schijf te herstellen, sluit u de beschadigde harde schijf aan op een ander werkend Windows systeem en gebruikt u de volgende methoden.

[OPMERKING]: Als de beschadigde harde schijf intern is, kunt u een USB-behuizing gebruiken om deze te converteren naar een externe harde schijf.

Methode 2: Gebruik het foutcontroleprogramma van Windows

Als de eerste methode voor u niet werkt en u zich nog steeds afvraagt hoe u data kunt herstellen van een beschadigde datadrager, dan kan methode 2 nuttig voor u zijn.
Windows heeft een ingebouwd hulpprogramma voor foutcontrole. Dit hulpprogramma controleert fouten op de harde schijf en probeert ze te herstellen. U kunt het hulpprogramma gebruiken om kleine beschadigingen aan de harde schijf te herstellen. Volg de gegeven stappen om data van beschadigde harde schijven te herstellen:

 • Open Windows Verkenner op het systeem waarop u de beschadigde harde schijf hebt aangesloten.
 • Klik met de rechtermuisknop op de harde schijf (partitie), selecteer Eigenschappen
 • Selecteer het tabblad Extra
 • Klik op de knop Controleren

[OPMERKING]: U kunt dezelfde stappen gebruiken om problemen op andere partities van de harde schijf te controleren en op te lossen.

 • Start het systeem opnieuw op en controleer of u toegang hebt tot uw data.

Als dit niet het geval is, moet u misschien verdergaan met de volgende reparatie.

Methode 3: CHKDSK-opdracht uitvoeren

CHKDSK is een opdrachtregelhulpprogramma dat corrupte bestandssystemen van de harde schijf en andere problemen met de harde schijf kan repareren. Het helpt u om data van een beschadigde harde schijf te herstellen.

Volg de onderstaande stappen:

 • Start de opdrachtprompt als beheerder op het systeem waarop uw beschadigde harde schijf is aangesloten.
 • Voer de onderstaande opdracht in het opdrachtpromptvenster in en druk op Enter.

chkdsk /f /r x:
Waarbij x de stationsletter van een harde schijf-partitie is
/f lost fout op
/ identificeert de defecte sectoren en probeert er informatie uit te lezen.

gegevens herstellen van beschadigde harde schijf-Command Prompt
 • Voer dezelfde opdracht uit voor de andere partities met de respectievelijke stationsletters en start het systeem opnieuw op.
 • Controleer nu of u toegang hebt tot de data op de harde schijf.

Methode 4: Gebruik het hulpprogramma Schijfbeheer om data terug te zetten

Deze methode werkt het beste als uw harde schijf logisch beschadigd is. De Disk Management Utility-techniek werkt op zowel Mac als Windows OS. Hier leest u hoe u data van een beschadigde harde schijf kunt herstellen met deze techniek.

Druk op Windows + X. Selecteer vervolgens de optie "Schijfbeheer".
Zoek naar een gecrashte harde schijf in dit dashboard.

schijfbeheer-mogelijkheid om gegevens te herstellen
Bron: www.cleverfiles.com
 • Als de schijf in dit venster wordt weergegeven, kunt u deze formatteren. Dit helpt om fouten op uw harde schijf te herstellen en kan u helpen om verloren data terug te krijgen.

Methode 5: Gebruik een professionele service voor data recovery

Als het probleem zelfs na het proberen van de bovenstaande methoden blijft bestaan en u nog steeds nadenkt over hoe u data van een corrupte harde schijf kunt herstellen, dan betekent dit dat de harde schijf ernstig beschadigd is. En in zulke gevallen kunt u het beste op experts vertrouwen. Zoals die van Stellar.

De experts van Stellar Data Recovery kunnen informatie van verschillende apparaten herstellen. En dat geldt ook voor beschadigde harde schijven. Onze experts hebben een ongeëvenaard succespercentage van 80%. U kunt dus gerust zijn, wetende dat u uw data weer in handen krijgt.

Stellar's data recovery laboratorium met een klasse 100 cleanroom in Nederland. Dit heeft als voordeel dat de interne onderdelen van uw harde schijf niet worden vervuild door microscopische stofdeeltjes. Gebeurt dit wel, dan is er nog een kans dat deze beschadigd raakt.

Conclusie

Harde schijven kunnen om verschillende redenen beschadigd raken. Als dit gebeurt, verliest u de data die erop zijn opgeslagen. Om defecten aan de harde schijf te voorkomen, moet u effectieve antivirussoftware gebruiken om de schijf tegen virussen te beschermen. U moet de externe harde schijf altijd "veilig verwijderen" voordat u deze uitwerpt. En zorg ervoor dat u uw pc goed afsluit in plaats van hem direct uit te schakelen.

Ondanks de beste zorg is het mogelijk dat er een fout optreedt op de harde schijf. In dat geval kunt u proberen het probleem op te lossen met de hulpprogramma's die in Windows zijn ingebouwd en die in dit artikel worden genoemd. Als dit echter niet helpt, moet u de hulp inroepen van experts op het gebied van data recovery. De service van Stellar zal u helpen het probleem op te lossen en data te herstellen van een beschadigde harde schijf.

FAQs

kunt u beschadigde bestanden herstellen?

Het is mogelijk om beschadigde bestanden te herstellen. Hoe gemakkelijk u het bestand kunt herstellen, hangt echter af van hoe het bestand beschadigd is geraakt. De meeste situaties vereisen zelfhulp. In extreme gevallen moet u echter een expert op het gebied van data recovery inschakelen.

Wat gebeurt er als een bestand corrupt is?

Per definitie is een corrupt bestand een bestand dat is gewijzigd door een hardware- of softwarefout. Dit kan per ongeluk gebeuren of opzettelijk door een aanvaller. Beschadigde bestanden zijn niet langer leesbaar. Daarom kunt u de gegevensdrager niet lezen of ernaar schrijven.

Wat gebeurt er als uw schijf het begeeft?

Het eerste teken dat een harde schijf defect is, is een opstartfout voor interne schijven. Bij externe schijven ziet u het bericht "USB apparaat defect". Als dit vaak gebeurt met uw apparaat, maar u het probleem kunt oplossen door het apparaat opnieuw aan te sluiten, moet u opletten. Het kan een teken zijn van een schijf die op het punt staat volledig uit te vallen.

Hoe lang duren de aandrijvingen?

Harde schijven gaan gemiddeld 3-5 jaar mee. Daarna zult u tekenen opmerken dat de harde schijf oud wordt en begint te falen. Controleer de conditie van oude schijven regelmatig en maak indien nodig reservekopieën.

gaan harde schijven kapot wanneer ze niet in gebruik zijn?

Een van de meest voorkomende redenen voor het defect raken van harde schijven is dat ze niet gebruikt worden. Dit kan leiden tot mechanische defecten of defecten aan het spindellager. Dit leidt uiteindelijk tot een beschadigde harde schijf. En dan moet u zich afvragen hoe u data kunt herstellen van een beschadigde harde schijf.

100% van de mensen vond dit data recovery blog nuttig
Call Me