Uw vraag direct beantwoorden : 030-7600700

Menu Hide

Opdracht direct aanmelden

Research & Development Case : RAID5 uitval door stroomstoring

In deze blogs willen we u enkele van onze interessante R&D-cases vanuit het Stellar® RAID Laboratorium laten zien. De blog gaat over het verlies van gegevens op een RAID5-server, die werd veroorzaakt door een korte stroomstoring op oudejaarsavond 2014.

Horrorfilm

De titel van deze aflevering doet sommige mensen misschien denken aan de titel van een slechte horrorfilm. Als dat ook voor u geldt zit u er niet zo ver naast, want gegevensverlies als gevolg van stroomuitval of kortstondige spanningsveranderingen zijn echte horrorscenario’s voor de betrokkenen. Stroomuitval mag niet worden onderschat als reden voor het verlies van gegevens. Zo heeft het Allianz Center for Technology meer dan tien jaar geleden een uitgebreide studie uitgevoerd om te wijzen op de “risico’s van de stroomvoorziening”. De resultaten van deze studie gaven aan dat het aantal stroomonderbrekingen de komende jaren wereldwijd sterk zal toenemen en dus de oorzaak zou kunnen worden van grote technische schade. Het is niet zonder reden dat men bij het surfen op het net op zoek naar dit onderwerp talrijke gevallen van beschadigde opslagmedia en bijbehorende schadeclaims tegenkomt.

R&D-rapport

Probleemomschrijving: Er was een korte stroomstoring op oudejaarsavond. Als gevolg daarvan is het RAID 5-serversysteem niet goed afgesloten. Dit resulteerde in schade aan de schijf.

Het resultaat – corrupte VHDX bestand(en). VHD staat voor “Virtual Hard Disk” en beschrijft daarmee de toestand van een virtueel schijfformaat. Helaas is het aan het begin van het data-herstelproces niet mogelijk om de data uit de beschadigde VHDX te halen.

Technische procedures: Om de “ingestorte” structuur van het systeem te kunnen lezen en herstellen, moeten eerst complexe logische en wiskundige algoritmen worden gecreëerd. Helaas blijkt dat een automatische gegevensverificatie met onze geavanceerde programma’s niet mogelijk is op dit niveau van schade. Daarom moet een handmatig zoekproces worden gestart.

Stellar® RAID Data Recovery Team

Stellar® RAID Data Recovery Team: vlnr internationaal partner manager, RAID ingenieur, case manager RAID systems

Eerste conclusie – ook de kleinste admin gegevens zijn niet meer vindbaar of leesbaar.

RAID-configuratie overzicht

Uitdaging: De conventionele procedure voor RAID-dataherstel is hier niet mogelijk, omdat de gegevensstructuur en de alle admin gegevens verloren zijn gegaan.

Het gevolg – voor dit speciale geval van gegevensherstel moet een volledig nieuwe software module worden geschreven.

Hoewel alle vier de HDD’s van de RAID 5-server zonder problemen werken (geen fysieke schade), maakt de logische fout (corrupte VHDX) het gegevensherstel onmogelijk. De consistentie van de gegevens op de server is door de plotselinge stroomuitval verdwenen. Het gebied met de admin gegevens is volledig verwijderd. Alleen het redden van kleinere, niet gefragmenteerde gegevens lijkt met dit soort schade mogelijk te zijn.

Oplossing: de technici voeren een diepe scan uit om te pogen de virtuele schijf te redden. Dit proces leidt tot de detectie van verwijderde VHDX-bestanden.

Volgende stap: de functionaliteit en prestaties van de zelf ontwikkelde applicatie worden door onze RAID-specialisten aangepast aan de situatie.

15 mogelijke partitienamen worden gevonden. De authenticiteit hiervan wordt gecontroleerd, maar helaas kan ondanks een handmatige controle geen gegevensherstel worden uitgevoerd met de beschikbare informatie.

Resultaat: de datastructuur is volledig en onomkeerbaar vernietigd. Gegevensherstel is uitgesloten.

Aanvullende informatie: de softwaretoepassing die voor deze case is ontwikkeld, kan worden uitgebreid en in vergelijkbare gevallen worden gebruikt.

Auteur: Sylvia Haensel

Sylvia-Haensel

Sylvia Haensel is sinds februari 2020 Head International Partner Manager van Stellar® Data Recovery Europe. Sylvia is verantwoordelijk voor de ondersteuning en verdere uitbreiding van de Europese partnernetwerken. Sylvia heeft eerder in verschillende sectoren gewerkt als business developer en in managementfuncties bij banken, start-ups en T-Systems. Sylvia studeerde aan het Conservatoire National des Arts et Métiers in Parijs en was de beste student van haar jaar tijdens het behalen van de MBA.

76% van de mensen vond dit kennisbank nuttig
Call Me