Uw vraag direct beantwoorden : 030-7600700

Menu Hide

Opdracht direct aanmelden

Stellar® Data Recovery en Bitcoins waren in het half acht journaal van RTL4. Maar wat hebben Bitcoins en Data Recovery eigenlijk met elkaar te maken? De waarde van de Bitcoin is in 2017 explosief gestegen. De Bitcoin-Euro koers is eind 2017 bijna naar de €20.000 gegaan. De koersgrafiek hieronder ziet er spectaculair uit. Wat een enorm geluk voor al diegenen die ooit Bitcoins hebben gekocht en die nu nog ergens op hun computer hebben staan! Maar wat een pech als je je ‘geheime sleutel’ kwijt bent of je je ‘wallet’ niet meer kunt vinden. We gaan hier wat dieper op in en aan het eind van het artikel geven we nog enkele tips om Bitcoins veilig te bewaren.

RTL4
De waardestijging van Bitcoins maakt het aantrekkelijker om verloren bitcoins terug te halen met bitcoins data recovery

grafiek: bitcoinspot.nl

Gewoon geld en crypto-geld

Behalve de Euro bestaan er in de wereld nog tal van andere valuta, of “currencies”. We kennen de Amerikaanse Dollar, de Chinese Renminbi, de Indiase Roepie, etc. Ieder land heeft zijn eigen currency, en de regulering daarvan ligt in de regel bij de centrale bank van het land. In Europa hebben de lidstaten die regulering uit handen gegeven aan de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB houdt in de gaten of er niet te veel of te weinig Euro’s in omloop zijn en probeert door regulatie van de hoeveelheid geld in omloop de Euro tegen de 2% per jaar in waarde te laten verminderen (inflatie). In principe kan een Centrale Bank ongelimiteerd geld bijdrukken. Als dit onder politieke druk zou gebeuren kan er hyperinflatie ontstaan; het geld wordt dan waardeloos.

Wat is bitcoin data recovery.

Gewoon geld wordt verhandeld op geldmarkten die onder toezicht staan van de overheid.

Een ander heel belangrijk verschil is dat je je gewone geld bij een bank kunt afgeven, die het veilig voor je bewaart. En als de bank zou “omvallen” dan betaalt de overheid (de belastingbetaler) tot €100.000 netjes aan je terug. Van de bank krijg je een geheime code (PIN code) en een handig pasje waarmee je betalingen kunt doen en gemakkelijk bij je geld kunt. Als jouw cryptowallet, of de beurs waar je je cryptomunten hebt opgeslagen wordt gehackt, dan ben je je geld kwijt. Heel veel mensen zijn hun geld kwijtgeraakt toen de beurs Mt. Gox werd gehackt. Je kunt natuurlijk gaan protesteren en met een spandoek de straat opgaan, maar of dat helpt? Not!

Cyptomunt data recovery

Cryptocurrencies, cryptomarkten en regulatie

Ook onder de cryptovaluta zijn er vele varianten. Behalve de Bitcoin zijn enkele andere bekende zoals de Ethereum, de  Ripple en de NEO. Coinmarketcap.com telt 1372 soorten cryptovaluta die op 7710 verschillende online markten verhandeld worden. In tegenstelling tot ons gewone geld ligt de regulering (van het volume) niet bij een centrale bank. Cryptovaluta’s worden niet actief gereguleerd, in de vorm van meer of minder geld bijdrukken, maar worden beperkt door de capaciteit van de zogenaamde “cryptominers”. Hierdoor kunnen er niet teveel Bitcoins ontstaan en is de uiteindelijke totale hoeveelheid zelfs gelimiteerd.

data recovery van bitcoins

Betalen met Bitcoins

Met een Geheime Sleutel (Private Key), gekoppeld aan een Bitcoin portemonnee (Wallet), kunnen er betalingen worden gedaan. De geheime sleutels moeten natuurlijk veilig worden bewaard. De geheime sleutel is het enige bewijs dat een bitcoin bij een bepaald bitcoin adres hoort. Een complete woordenlijst is te raadplegen op www.bitcoin.org.

Bitcoins en Data Recovery

De Wallet en de Private Key worden opgeslagen als digitale bestanden op de laptop, de pc, de smartphone of een willekeurig ander digitaal opslagmedium van de eigenaar van de bitcoins. Daarmee is het verband tussen Bitcoins en Data Recovery wel duidelijk geworden. Als je harde schijf met daarop de Wallet crasht kun je niet meer bij je Bitcoins. Je geld is dan echt weg. Er is geen helpdesk waar je een nieuwe Private Key kunt aanvragen die dan 2 dagen later netjes in een witte enveloppe aan je wordt toegestuurd. Niemand kent jouw Private Key en niemand kan je dan nog aan je geld helpen. Het laten uitvoeren van een dure data recovery op de harde schijf is dan de enige optie om de portemonnee met bitcoins terug te krijgen.

Wat is Bitcoin Data Recovery

Zodra de gecrashte harde schijf, verkreukeld SD kaartje of natte smartphone in het lab aankomt maakt een data recovery ingenieur een forensische clone van de datadrager. Dit kan een bijzonder lastig en complex proces zijn, maar is cruciaal voor het veilig terughalen van de bitcoins. Een Private Key is maar 50 tekens lang en kan heel makkelijk overschreven worden. Alleen de meest zorgvuldige aanpak kan voorkomen dat dit per ongeluk gebeurt.

Stellar Data Recovery op RTL4 - RTL Nieuws - Bitcoin Data Recovery

Daarna begint het zoeken (eDiscovery) naar de Private Key. Op een opslagkaartje van 128Gb staan ongeveer 250 miljoen sectoren. De key kan verborgen zitten in elk van deze sectoren.

Een voorbeeld is het verhaal van Daan. Met één verkeerde muisklik verloor hij €90.000 aan cryptovaluta (NEA’s).

Dann

Op het moment van schrijven van dit blog gaat er geen dag voorbij of er komen Bitcoin cases binnen bij Stellar®. De vraag naar bitcoin data recovery is enorm toegenomen sinds de recente prijsstijging van Bitcoins.

Privacy gewaarborgd

Net als bij data recovery van andere digitale bestanden is het voor de ingenieurs in het laboratorium van Stellar® Data Recovery niet noodzakelijk om in de digitale portemonnee (Wallet) te kijken alvorens deze terug te geven aan de eigenaar. Stellar Bitcoin Data Recovery geeft de portemonnee ongeopend terug en ziet niet hoeveel munten er in zitten. Als alleen de Private Key teruggevonden moet worden is het ook niet van belang voor de ingenieurs om te weten om hoeveel munten het gaat.

Bitcoins, risico’s en adoptie door het grote publiek

Voordat cryptocurrencies gemeengoed gaan worden bij het grote publiek zal er aandacht aan de volgende zaken gegeven moeten worden:

  • Zorgplicht en garanties. Wij zijn inmiddels gewend dat er voor van alles voor ons gezorgd wordt en dat we overal garantie op hebben. Banken en verzekeraars hebben “zorgplicht”. De overheid staat garant met het “depositogarantiestelsel” mocht de bank failliet gaan. Bij cryptocurrencies zijn er géén garanties en zorgt níemand voor je. Dat moeten we kunnen aanvaarden.
  • Databeveiliging. De Wallets en de Private Keys staan op ieders laptop, desktop, smartphone of in “de cloud”. Dit trekt dieven en hackers aan als vliegen op de stroop. Banken geven miljarden uit aan databeveiliging. Hoe gaat de gemiddelde particulier er voor zorgen dat zijn geld veilig is?
  • Dataverlies. Een ongeluk is zo gebeurd. Koffie over de laptop, de telefoon in het water. Dan is je geld weg en biedt alleen een hele dure bitcoin data recovery nog hoop.

Tips voor het opslaan van de digitale portemonnee en de geheime sleutel.

Voordat cryptocurrencies gemeengoed gaan worden bij het grote publiek zal er aandacht aan de volgende zaken gegeven moeten worden:

  • Maak een backup van de digitale portemonnee en van de geheime sleutel op een externe harde schijf of op ander extern opslagmedium. Voer deze backup na iedere mutatie opnieuw uit.
  • Schrijf je geheime sleutel op een stuk papier, of print hem uit, en leg dat papier op een veilige, afgesloten plek. Doe dit voor iedere geheime sleutel.
rtlz

Meer weten over Cryptocurrency? Bekijk de RTLZ Grote Cryptoshow van 21 december 2017:

76% van de mensen vond dit kennisbank nuttig
Call Me