Uw vraag direct beantwoorden : 030-7600700

Menu Hide

Opdracht direct aanmelden

Een veelgebruikte term voor IT Asset Disposition is IT recycling of computer recycling. IT asset disposition is echter een veel breder begrip. Hieronder leest u waarom dat zo is.

Voor wie is IT Asset Disposition van belang

Asset manager, security officer of CISO, privacy officer, IT manager

Voor iedere organisatie geldt dat de IT apparatuur waarvan afscheid genomen moet worden een groot risico kan vormen. Dit geldt ook voor apparatuur dat teruggaat naar de leasemaatschappij. Iedere PC, laptop, losse harde schijf, server, tablet of smartphone bevat data en kan daarom tot ongewenste datalekken leiden. Ook kan deze apparatuur, die als e-waste gekwalificeerd is, mogelijk milieuschade veroorzaken.

Datalekken en milieuschade uitsluiten

Iedere organisatie wil de risico’s op reputatieschade uitsluiten door op een verantwoorde manier om te gaan met de IT apparatuur waarvan afscheid genomen moet worden. Maar ook wil de organisatie hergebruik mogelijk maken en een maximum aan restopbrengst realiseren.

IT Asset Disposition en Lease

Een goed uitgevoerd IT Asset Disposition plan kan ook bijdragen aan het reduceren van extra kosten aan de leasemaatschappij. Leasemaatschappijen rekenen extra kosten als apparatuur gerepareerd moet worden. Deze extra kosten zijn niet altijd meeberekend in het leasebudget van de onderneming.

De belangrijkste componenten waaruit een ITAD proces is opgebouwd zijn:

Secure data destruction

Als de conditie van de datadrager het toelaat om veilig gewist te worden (de zogenaamde secure erase) dan wordt de datadrager gewist met geavanceerde data wipe software. In andere gevallen wordt de datadrager fysiek vernietigd in een Degausser of een shredder. Na de vernietiging van de data kan ook met de meest geavanceerde forensische technieken de data niet meer worden teruggehaald. De wisresultaten worden forensisch gecontroleerd. De controle kan al naar gelang de security eisen van uw organisatie voor iedere datadrager uitgevoerd worden of batchgewijs. Stellar treedt op als derde partij om wisresultaten onafhankelijk te verifiëren. Voor iedere datadrager wordt een zeer gedetailleerd wisrapport en certificaat beschikbaar gesteld voor de interne administratie van uw organisatie. Deze rapportage kan ook in een database worden aangeleverd.

Veilige logistiek en transport

Ook als de IT apparatuur met de datadragers de onderneming verlaten blijft uw organisatie verantwoordelijk. Uw IT Asset Disposition supplier dient stricte richtlijnen te volgen voor het verpakken, verzamelen en vervoeren van de IT assets en minimaliseert daarmee uw chain of custody risico.

Refurbishment, Remarketing, Re-use, Redeployment, Responsible Recycling

Afhankelijk van de wensen van uw organisatie kan uw ITAD provider alle “Re” – activiteiten voor of samen met u verzorgen. Van refurbishment tot recycling en alles wat daar tussen zit.

76% van de mensen vond dit kennisbank nuttig
Call Me