Uw vraag direct beantwoorden : 030-7600700

Menu Hide

Opdracht direct aanmelden

Soms, wanneer u op uw laptop of desktop werkt, komen er willekeurige geluiden van de schijven. Bijvoorbeeld het zoemen, knarsen of klikken van schijven. Dit kan erg vervelend zijn en u vraagt zich misschien af: "Waarom maakt mijn harde schijf lawaai?" of "Hoe repareer ik het lawaai op de harde schijf?". Er kunnen ook andere geluiden uit uw schijf komen.

Bekijk deze schijven die lawaai maken:

Klikkende geluiden van de harde schijf 

Vastzittend kopgeluid van de harde schijf

Afgescheurde kop Geluid van harde schijf 

Krassende geluiden op de harde schijf 

Laten we eens kijken naar de redenen waarom uw harde schijf lawaai maakt.

 • Door de CPU-ventilator
 • Als gevolg van een lees/schrijffout op de harde schijf
 • Door de lees-/schrijfkop aan te raken met de schijf van uw station
 • Als gevolg van een interne componentfout in de computer

Wat zijn de redenen voor het knarsende geluid van de harde schijf?

Er zijn twee mogelijke redenen voor het knarsende geluid van de schijf. Laten we beide eens bekijken:

Reden 1: Ten eerste kan het zoemende of knarsende geluid worden veroorzaakt door de CPU ventilator. De ventilator is geïnstalleerd om het verwarmde systeem af te koelen en schade door oververhitting te voorkomen. Er zijn computers waarbij alle ventilatoren gelijktijdig en aanvankelijk op maximale snelheid draaien. Dit is om te controleren of de ventilatoren goed werken en om eventueel opgehoopt stof te verwijderen. De snelheid van een enkele ventilator is niet genoeg om het stof te verwijderen, dus moeten er meerdere ventilatoren tegelijkertijd werken.
Als er iets is dat de normale werking van deze ventilatoren in de pc belemmert. Het kan zijn dat de bladen tegen elkaar botsen omdat ze niet altijd soepel draaien. Het resultaat is een luid aandrijf- of knarsend geluid. Als dit de reden is, kunt u dit gemakkelijk vaststellen. Het enige wat u hoeft te doen, is uw computer openen en de ventilatorbladen controleren om te zien of ze tijdens het gebruik wel of niet tegen elkaar stoten.

Reden 2: Ten tweede kan het een knarsend geluid van de harde schijf zijn. In feite duidt dit op iets slechts en moet u zich zorgen maken. De reden hiervoor is dat het een ernstige interne beschadiging kan zijn. Om precies te zijn is het malende geluid van de harde schijf een symptoom van een toekomstig defect van de schijf. Dit geeft aan dat er onderdelen van de schijf defect zijn.

Gevolgen van een defecte harde schijf

Als de harde schijf van uw computer het begeeft, zijn alle data die erop is opgeslagen ontoegankelijk of verloren. Dit is inderdaad een grote tegenslag. Er is niets erger dan de toegang tot al uw belangrijke data verliezen. Daarom moet u het probleem van knarsende geluiden op de harde schijf oplossen voordat het tot een volledig defect van de harde schijf leidt. Een defecte harde schijf leidt tot dataverlies. Zelfs als u een defecte harde schijf hebt, moet u de nodige stappen ondernemen om de verloren of ontoegankelijke data van de harde schijf te herstellen.

Stappen om data te herstellen van schijven die vreemde geluiden maken

Nu u de effecten van een lawaaiige harde schijf kent. Laten we eens kijken naar de methoden die u kunt gebruiken om verloren data te herstellen van een harde schijf met ruis:

 1. Een back-up maken van alle data op uw schijf en deze terugzetten - Zodra u merkt dat de harde schijf geluiden maakt, is het eerste wat u moet doen een back-up maken van al uw data. U kunt back-ups maken op een externe gegevensdrager of een verwisselbare schijf. Dit back-upbestand is erg handig voor het terugzetten van data als de schijf het begeeft.
 2. Gebruik software voor data recovery van harde schijf - Het gebruik van hoogwaardige en bewezen software voor data recovery van harde schijf is een andere manier om alle verloren gegevens te herstellen. U kunt deze methode van data recovery onder verschillende omstandigheden gebruiken, zoals
  • Gewiste data
  • Verloren data van een externe schijf
  • Beschadigde data
  • Met virus geïnfecteerde data

Opmerking: De data recovery software werkt alleen op werkende harde schijven. U kunt de doe-het-zelf-software dus gebruiken voordat uw schijf is vernietigd door fysieke schade.

 1. Een data recovery service voor harde schijven inhuren - Een andere manier om gegevens van defecte harde schijven te herstellen is door professionele data recovery in te huren bij een gerenommeerde data recovery service provider. De aanbieder die u kiest, moet garanderen dat u uw verloren data volledig terugkrijgt. Stellar Data Recovery is een professionele dienstverlener voor data recovery in Nederland. Wij hebben servicecentra in het hele land en verzorgen alle vormen van data recovery - hard drive recovery, RAID recovery, server recovery, SSD recovery, file recovery, email recovery, SD card recovery, etc.

Casestudie - Data herstellen van een lawaaiige harde schijf

Klant: Eén individu

Doel: Data terugzetten van harde schijven die lawaai maken.

Uitdaging:

 • De klant heeft een Samsung harde schijf van 160 GB, maar de schijf maakte lawaai.
 • De klant had geen toegang tot persoonlijke data.

Het Stellar data recovery proces:

Eerste analyse: Bij nader onderzoek bleek dat de harde schijf niet werd herkend en dat de kop van de harde schijf geluiden maakte.

Diepe analyse: Nadat ze de harde schijf hadden geopend, maakten ze een kloon van de harde schijf door de kop op een nieuwe harde schijf te enten.

Herstelde data: Stellar Data Recovery was in staat om met succes data te recoveren van de harde schijf die lawaai maakte en de data werd gedeeld met de klant.

Feedback van de klant: De klant was zeer tevreden met de snelle diensten van Stellar Data Recovery en was blij dat zijn belangrijke data hersteld waren.

Opmerking: Het is mogelijk om data te herstellen van een harde schijf die lawaai maakt. Met de hulp van Stellar data recovery service kunt u al uw gegevens herstellen met de beste diensten.

Conclusie

Zoals vermeld in de blog hierboven, is het terugzetten van uw back-up een van de goedkoopste en meest effectieve manieren om data terug te zetten bij een defecte harde schijf. Als u echter een mislukte back-up hebt of helemaal geen back-up. U kunt kiezen voor software die u thuis of op kantoor kunt gebruiken. U kunt data recovery software gebruiken voor uw Windows en Mac, zolang uw harde schijf wordt herkend. Als dit niet het geval is, neem dan contact op met het dichtstbijzijnde Stellar Data Recovery Centre voor professionele hulp.

100% van de mensen vond dit data recovery blog nuttig
Call Me