Uw vraag direct beantwoorden : 030-7600700

Menu Hide

Opdracht direct aanmelden

Chip-off is een fysiek en minutieus proces waarbij de geheugenchip uit een apparaat verwijderd en geprepareerd wordt zodat een chiplezer de ruwe data kan uitlezen. Dit noemen we een fysieke gegevensdump. Vanuit deze dump kan met speciale software de oorspronkelijke data gerecontrueerd worden.

Chip-off bij smartphone en tablet data recovery

Data op miljoenen smartphones en tablets

In 2017 werden er meer dan 1,4 miljard smartphones en ook nog eens 175 miljoen tablets verkocht (Source: statista.com).

Net als computergebruikers zijn ook smartphonegebruikers zich inmiddels zeer bewust geworden van de waardevolle data die op die apparaten opgeslagen staan. Als het telefoon of tablet het ineens niet meer doet heeft men geen toegang meer tot die zo belangrijke gegevens. Gelukkig kan Stellar® Data Recovery de waardevolle gegevens weer terughalen. Maar hoe gaat dat, en hoeveel werk zit daar nu eigenlijk in?

Smartphoneshop en IT-bedrijf

De eerste stap die een gedupeerde gebruiker zet is meestal een bezoek aan de smartphoneshop of het IT bedrijf. Als standaard procedures en pogingen voor het redden van de data hier vastlopen, blijft alleen de optie open om naar een forensisch data recovery lab te gaan. Er is immers nog steeds een zeer grote kans voor het terughalen van de data met de Chip-off techniek. Echter de Chip-off techniek kan uitsluitend worden uitgevoerd door zeer ervaren data recovery specialisten.

Een fysiek zwaar beschadigde smartphone

Een fysiek zwaar beschadigde smartphone

De forensische data recovery specialist

Voor de forensische data recovery specialist speelt de oorzaak van de schade eigenlijk geen rol. Fysieke- of mechanische invloeden, brand- of waterschade: belangrijk is om te onderzoeken in hoeverre het apparaat en met name het “hart”, de chip waar alle data op staan, nog functioneert.

Zoals de naam van deze techniek al zegt wordt het “datahart” van de telefoon of tablet losgemaakt en verwijderd uit het apparaat. Dit losmaken is niet eenvoudig en vereist zeer speciaal gereedschap en veel ervaring en vakmanschap van de ingenieur. Doordat de telefoon of tablet niet meer functioneert is dit de allerlaatste mogelijkheid om de verloren data terug te krijgen!

Na de “amputatie” volgt een analyse van de contactpunten. Op de chip zitten tientallen contactpunten, maar alleen met één combinatie kan de data uitgelezen worden. Deze combinatie is voor iedere chip anders en het vergt een bibliotheek aan documentatie om de juiste combinatie te weten te komen. Nadat de juiste contactpunten zijn vastgesteld begint de ingenieur aan minutieus soldeerwerk om de contactpunten met de uitleesapparatuur te verbinden. Dit soldeerwerk gebeurt onder een microscoop omdat de draadjes fijner zijn dan een haar en met het blote oog nauwelijks waarneembaar. De ingenieur kan hier enkele uren mee bezig zijn.

Het uitlezen van de contactpunten van de chip bij chip-off

Het uitlezen van de chip door contact te maken met een specifieke set van datapunten. Op de foto mey behulp van de spider.

Het is belangrijk om te beseffen dat na een chip-off de telefoon of tablet niet meer functioneert en niet meer gebruikt kan worden.

Wij helpen u graag verder met iphone en android data recovery. Bel ons en wij helpen u direct!

Chip-off bij SSD’s

In een SSD zitten meerder chips op een printplaat gesoldeerd. Als de data die op een SSD staat niet meer uitgelezen kan worden via de normale aansluiting, of als de controler-chip van de SSD kapot is, kan chip-off uitkomst bieden.

Het uitlezen van de contactpunten van de chip bij chip-off

16 chips losgemaakt van de printplaat van de SSD. Niet de volgorde kwijtraken!

Auteur: Kees Jan Meerman

Kees Jan Meerman

Kees Jan Meerman is sinds 2009 Managing Director van Stellar® Data Recovery Europe. Kees Jan is verantwoordelijk voor de groei van de In-Lab Data Recovery Service activiteiten en voor de verdere uitbreiding van het Europese partnernetwerk. Kees Jan heeft eerder gewerkt in diverse bestuurs-, management- en consultancy functies bij onder andere Pon's Automobielhandel, VWE bureau voor voertuigdocumentatie en Iris Investment Support Services. Kees Jan studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

100% van de mensen vond dit kennisbank nuttig
Call Me